Programmering är en vital del av IT. Idag är allt detta så naturligt för oss, det bara fungerar när vi öppnar och stänger program och utför olika processer. Vi ser en tydlig bild i ett användargränssnitt och intresserar oss sällan för vad som händer bakom kulissen – och det är där programmeraren bor.
Programmering är egentligen att ge datorn en instruktion att utföra en uppgift på ett visst sätt. För att få datorn att förstå använder programmeraren olika språk, ungefär som att du behöver prata svenska med en svensk, om det inte finns ett generellt språk för alla. Med programmeringsspråket är det inte så svårt att skapa ett program för datorn. Där finns instruktioner stegvis för hur datorn ska utföra de uppgifter som den får.
Det började med en algoritm
När började vi att programmera? Det är överraskande länge sedan. De flesta tror att programmering inte kom förrän på 1900-talet, men det kom redan på 1800-talet. Programmering är mycket gammalt. På 1800-talet skapade Ada Lovelace den första algoritmen som var skapad för en maskin. Ada är ofta ansedd som den första programmeraren. Hon var dessvärre sjuklig och avled vid 36 års ålder.
När de första moderna datorerna kom på 1950-talet styrdes de via maskinspråk som krävde att användarna förstod att ge mer exakta kommandon till datorn. Vid denna tid var användarna ingenjörer och även matematiker och sifferkoder kunde exempelvis representera kommandon i binär form. Detta assemblerspråk används än idag för att kunna skriva koder på ett effektivt sätt.
Modern tid
Nya programmeringsspråk utvecklades löpande och på 1960-talet kom det tre skolor som hade programmering – strukturerad, logisk och objektorienterad. Det strukurbaserade C-språket utvecklades under 1960-talet och inom samma årtionde kom också Simula som var ett föremålsinriktat språk. Allt fler programmerare behövdes, något som bara var starten på ett hårt eskalerande behov av ingenjörer.
På 1970- och 1980-talen var programmeringsspråken fokuserade mot en utveckling där vilken människa som helst skulle kunna genomföra uppgifter vid datorn utan att ha programmeringskunskaper. I samband med detta inleddes också en utveckling av ordbehandlingsprogram och spel. Kalkylprogram var ett annat område som klev in på marknaden.
Idag är kraven från användarna skyhöga. Man kan köpa datorer och program till betydligt lägre priser än tidigare och med många fler funktioner. Det är en snabb bransch där produkter blir gamla på några månader, men det är en mycket spännande bransch.